Ayat ini memang merupakan kaedah dari Allah SWT bagi kita yang menghadapi masalah.

Apa pun masalahnya dapat diselesaikan dengan mengamalkan ayat ini. Ayat seribu dinar adalah ayat penyelesaian masalah dengan cara yang tidak dapat dilihat. Baiklah, cara menggunakan ayat ini ialah kita harus melaksanakan perintah Allah dalam ayat itu.

Terdapat dua perintah: 1) Berhati-hati 2) Bertawakal

Dalam perintah pertama, dia berhati-hati. Artinya, kita melaksanakan apa sahaja perintah Tuhan yang dapat kita lakukan seperti sedekah, puasa, juga berdoa, atau apa sahaja.Cuba menghadapi masalah sesuai dengan apa yang diperintahkan oleh Allah. Sebagai contoh, kita mempunyai masalah hutang, kemudian terus berniat menyelesaikannya, dan jangan berputus asa. Contohnya, jika kita sakit, maka kita terus bertaubat dan berdoa .. Apa yang diperintahkan oleh Tuhan untuk dilakukan. Apabila kita berputus asa dari rahmat Allah, itu bererti kita berpaling dari pertolongan Allah.

Berhati-hati bukan hanya berdoa dan sedekah, tetapi hati harus dijaga dalam latihan, misalnya keikhlasan, kesabaran, belas kasihan dan sebagainya. Dari sini Allah akan memberikan penyelesaian yang tidak dapat dilihat.

Di tempat kedua (tawakal) kita mempercayai Allah bahawa jalan penyelesaiannya diberikan oleh Allah. Sekiranya kita telah melakukan ibadah menurut perintah Allah, maka kita harus percaya bahawa Allah telah mengabulkan permintaan kita. Jangan pernah memikirkan penyelesaiannya, yang penting adalah mempercayainya. Kerana kemudian Allah akan memberikan jalan keluar yang tidak pernah kita sangka. Jadi apa itu prasangka.Jadi gabungan 2 perintah Allah dalam ayat seribu dinar akan menyelesaikan semua masalah kita.

Bukan hanya dengan menggantungkan potongan ayat ini di dinding rumah atau kedai.

Zikir Terbaik: https://www.youtube.com/watch?v=mDxLi87JoJg

__ATA.cmd.push(function() {
__ATA.initDynamicSlot({
id: ‘atatags-26942-5fba39019886b’,
location: 120,
formFactor: ‘001’,
label: {
text: ‘Advertisements’,
},
creative: {
reportAd: {
text: ‘Report this ad’,
},
privacySettings: {
text: ‘Privacy settings’,
}
}
});
});