Doa memancing ikan di dalam Al-Quran, – Berdoa dalam memulakan pekerjaan adalah tindakan terpuji. Termasuk jika anda ingin mula memancing. Solat memancing yang sering dilakukan oleh pemancing nampaknya merupakan ritual wajib jika anda ingin mendapatkan hasil yang memuaskan.

Mendapatkan banyak ikan tentunya menjadi tujuan utama pemancing. Pelbagai usaha selalu dilakukan sebelum berangkat memancing. Bermula dari menyiapkan alat memancing, mencampurkan umpan, dan biasanya meninjau tempat sebelum hari D. Ini dilakukan sehingga hasil maksimumnya benar-benar memuaskan.

Yang sering saya perhatikan adalah ketika pemancing akan menghadapi pertandingan memancing. Mereka nampaknya sedang menghadapi perang, semua peralatan disiapkan secara terperinci. Nampaknya begitu sibuk dari hari sebelum bertolak.

Memancing sebenarnya menguji kesabaran, ketenangan dan juga kebosanan. Tetapi di situlah terletaknya keindahan memancing.

Pada suatu hari, saya secara tidak sengaja bertemu dengan pemancing, boleh dikatakan pemancing yang hebat dan berpengalaman.

Perkara yang membuat saya percaya bahawa dia seorang profesional adalah ketika saya melihat begitu banyak peralatan memancing di rumahnya bersama dengan banyak video dan foto dia memancing di laut atau di sungai.

Bukan hanya itu, dia memberitahu saya banyak perkara mengenai memancing, bagaimana dia harus menyediakan peralatannya untuk teknik memancing. Itulah perinciannya.

Pada satu ketika dia juga memberitahu saya bagaimana mengadakan ritual dan doa sebelum pergi dan ketika dia tiba di tempat dia memancing. Ini membuatkan saya mendengar dengan serius.

Ada sesuatu yang menarik di sini. Doa yang saya bayangkan adalah dalam bentuk mantra atau semacam ritual Jawa.Namun, ternyata doa yang dimaksudkan itu berbentuk ayat Al-Quran, yang pada dasarnya bermaksud bahawa apa pun rahmat yang Tuhan berikan kepada makhluknya tidak ada yang dapat menahannya.BACA: Jangan jemu berdoa untuk ayah kita

Luar biasa. Solat seperti ini sangat diperlukan dalam melakukan sesuatu yang positif, tentu saja.

Usaha ini tentunya merupakan bentuk usaha yang baik dalam mencapai tujuan anda pergi memancing. Namun, alangkah baiknya jika usaha ini disertakan dengan doa.

Doa dan usaha memang satu kesatuan yang tidak dapat dipisahkan ketika anda ingin mencapai suatu tujuan. Oleh itu, doa memancing ikan perlu dilakukan agar dapat memperoleh banyak dan tentunya sesuai dengan ajaran Islam.

Sebenarnya, doa memancing itu sendiri tidak pernah diceritakan pada zaman Rosululloh. Hanya ada satu doa yang menurut banyak orang sesuai untuk diucapkan ketika memasang umpan dan membuangnya ke kolam atau sungai.

Doa ini adalah bentuk pujian bagi Allah SWT. Pada masa yang sama, kami berharap aktiviti memancing yang dijalankan dapat dicatat sebagai bentuk pemujaan dan mendapat banyak ikan

INGAT: Doa di bawah ini tidak hanya dibaca ketika anda ingin pergi memancing, tetapi doa ini harus digunakan apabila ada sesuatu yang anda mahukan. Oleh itu, amalkan ayat Al-Quran ini.

Inilah doa memancing yang paling kuat dalam Al-Quran

Saya menulis bacaan Al’Quran ini dalam bahasa Indonesia. Sekiranya anda mencari bacaan dalam bahasa Arab, anda boleh mencarinya dalam Al-Quran Surah (Al-Fathir ayat 2-3)

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Dengan nama Allah, Yang Maha Penyayang, Maha Penyayang

Apa sahaja yang Allah berikan kepada manusia dalam bentuk rahmat, tidak ada yang dapat menahannya; dan apa sahaja yang dikekalkan oleh Allah, tidak ada yang dapat untuk melepaskannya selepas itu. Dan Dia adalah Yang Perkasa lagi Maha Bijaksana.
(Al-Fathir ayat 2)

Wahai manusia, ingatlah rahmat Allah kepada anda. Adakah pencipta selain Allah yang dapat memberi rezeki kepadamu dari langit dan bumi? Tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) selain Dia; maka mengapa kamu berpaling (dari tauhid)
(Al-Fathir ayat 3)

Percaya sepenuhnya kepada Pencipta Alam, rezeki, kematian dan pertandingan adalah kehendak-Nya.

Ramai orang yang menggunakan azimat memancing ikan atau mempercayai apa-apa selain Allah SWT adalah satu bentuk penyembahan berhala. Inilah yang mesti anda elakkan.

Sebenarnya, pada hakikatnya, manusia mesti berusaha, mesti berusaha mencari jalan keluar. Tetapi sudah tentu ia adalah penyelesaian yang baik yang tidak bertentangan dengan ajaran Allah dan Rasul-Nya.

Apa yang lebih menakutkan ialah sekarang ini mantera memancing ikan sangat popular. Pada pendapat saya, ia sangat bertentangan dengan nilai-nilai ajaran agama apa pun. Dan itu tidak baik.

Dan saya mengingatkan anda lagi bahawa tugas kita sebagai manusia hanya boleh berdoa dan berusaha untuk yang lain.Rizki Hanya penciptanya yang tahu, Kita hanya cukup yakin dan percaya bahawa rezeki pasti akan sampai kepada kita.

Semoga setelah mengamalkan ayat-ayat al-Quran anda akan mendapat hasil ikan yang memuaskan.

Sumber: doamancing.blogspot.my

Koleksi Kuliah Terpilih: https://www.youtube.com/user/syeduum

__ATA.cmd.push(function() {
__ATA.initDynamicSlot({
id: ‘atatags-26942-5fbae302a8adf’,
location: 120,
formFactor: ‘001’,
label: {
text: ‘Advertisements’,
},
creative: {
reportAd: {
text: ‘Report this ad’,
},
privacySettings: {
text: ‘Privacy settings’,
}
}
});
});